Pravno obvestilo

Pojem spletišče za namene tega pravnega obvestila zajema vse spletne strani v upravljanju podjetja Prevozi Kolić in vse vsebine, predstavljene v okviru teh spletnih strani, v kolikor ni določeno drugače. Ob obisku in uporabi spletišča brez pridržkov ali omejitev pristajate na pogoje uporabe spletnih strani in vsebin, kot so določeni v nadaljevanju, ali morebitne dodatne pogoje uporabe, navedene ob posameznih vsebinah, in se zavezujete, da jih boste ustrezno spoštovali. Pogoji uporabe spletišča se lahko spremenijo kadar koli brez predhodnega obvestila, zato vam svetujemo, da pogoje uporabe preberete vsakokrat, ko obiščete to spletno stran. Prav tako se lahko spremenijo vse ali katera koli vsebina na spletišču.

Omejitev odgovornosti

Informacije in gradiva na spletišču so informativne narave in v nobeni obliki ne morejo in ne predstavljajo kakršne koli prodajne ponudbe in niso pravno zavezujoče. Prevozi Kolić se bo trudil za pravilnost, ažurnost in popolnost navedenih podatkov, vendar ne prevzema nikakršne odgovornosti glede njihove pravilnosti, ažurnosti in popolnosti. Prav tako Prevozi Kolić ne prevzema nikakršne odgovornosti za morebitno nedelovanje spletišča ali za nemožnost uporabe posameznih informacij. Navedeno velja tudi za morebitne cene izdelkov ali storitev, ki so lahko samo informativne narave in ne predstavljajo ponudbe podjetja Prevozi Kolić. Prevozi Kolić se bo trudil za nemoteno delovanje spletišča in si pridržuje pravico, da lahko spletišče kadar koli in brez predhodnega obvestila spremeni. Prevozi Kolić ni odgovoren za navadno škodo ali izgubljeni dobiček ali nepremoženjsko škodo, ki bi lahko uporabniku nastala zaradi uporabe spletišča ali nezmožnosti uporabe le-tega.

Omejitev uporabe informacij in gradiv

Uporabnik lahko uporablja vsebine na spletišču izključno za svojo osebno rabo, in sicer v nespremenjeni obliki. Dovoljeno je nalaganje in tiskanje informacij in gradiv z namenom ogledovanja in branja za nekomercialne namene. Vsaka druga oblika uporabe vsebin spletišča (na primer kopiranje, reproduciranje, ponovno objavljanje, spreminjanje, distribuiranje, prevajanje, elektronska obdelava) v komercialne namene je brez predhodnega pisnega dovoljenja s strani podjetja Prevozi Kolić prepovedana.

Varstvo podatkov

Kakršni koli podatki, ki jih Prevozi Kolić pridobi na kakršen koli način preko spletišča, so namenjeni izključno za lastne potrebe podjetja Prevozi Kolić. V primeru zbiranja osebnih podatkov je uporabnik na to v vsakem posameznem primeru opozorjen in je pri tem namen zbiranja podatkov tudi naveden. Vse take osebne podatke Prevozi Kolić varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov.

Politika o upravljanju s spletnimi piškotki

Uporabo piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi naročnika ali uporabnika, ureja Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1). Ti so dovoljeni samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov. S to politiko so uporabniki spletne strani obveščeni o tem, kateri piškotki se na spletni strani shranjujejo, o upravljavcu in namenu obdelave podatkov. Uporabnik spletnih strani Prevozi Kolić daje svoje privoljenje, da podjetje Prevozi Kolić shranjuje piškotke, ki so pridobljeni v okviru spletne strani in ki so podrobneje opredeljeni v nadaljevanju, ter podatke, pridobljene v skladu s tem privoljenjem obdeluje skladno z nameni, ki so določeni v nadaljevanju.

Kaj so to piškotki

Piškotki so tekstovne datoteke, ki vsebujejo manjše količine informacij, ki se naložijo na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Te podatke pregledovalnik shrani na računalnik in jih pošlje nazaj spletnemu mestu vsakokrat, ko spletno mesto obiščete.

Uporaba piškotkov

Spletno mesto piškotke uporablja za identifikacijo obiskovalcev. Podatki, zbrani s pomočjo piškotkov, pomagajo razumeti obiskovalce spletnega mesta in njihovo krmiljenje po njem. Vsi podatki so anonimni, z njihovo pomočjo pa je mogoče analizirati promet na spletni strani. Poleg tega je interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje. S tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s posledično bolj učinkovito in prijetno.

Vrste piškotkov

Piškotke lahko razdelimo v eno od naslednjih kategorij: nujno potrebni piškotki, piškotki za izboljšanje uporabe, piškotki socialnih medijev. Na spletnih straneh Prevozi Kolić uporabljamo piškotke, ki so pomembni za delovanje spletne strani. Na spletni strani uporabniki ne zbiramo osebnih podatkov, ki bi jih uporabnik aktivno izpolnil oz. posredoval. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, temveč računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu. Piškotki za izboljšanje delovanja spletne strani so namenjeni beleženju zgodovine brskanja in uporabe spletne strani ter analitike. Te skupine piškotkov niso namenjene zbiranju osebnih podatkov o uporabnikih. Nekatere spletne strani imajo možnost enostavnega deljenja vsebin na uporabniku ljubih socialnih omrežjih, kot so Facebook, Twitter, Google+. Vsi socialni mediji za to dejanje uporabljajo lastne piškotke.

Prisotnost piškotkov

Čas hranjenja piškotkov je odvisen od tega, ali gre za »sejne« piškotke ali »trajne« piškotke. »Sejni« piškotki ostanejo shranjeni do zaključka posamezne spletne seje. »Trajni« piškotki ostanejo shranjeni do njenega izteka oz. do takrat, ko pride do njihovega izbrisa.

Lastni piškotki in piškotki tretjih

Lastni piškotki so tiste vrste piškotki, ki pripadajo podjetju Prevozi Kolić in jih shranjujemo na lastni opremi. Piškotki tretjih so piškotki, ki jih tretji namestijo na vašem brskalniku prek spletne strani, ki je ne obvladuje podjetje Prevozi Kolić.

Upravljanje s piškotki

Spletni brskalnik lahko uporabljate na način, da omogočite, onemogočite ali brišete piškotke. Za uporabo navedenih funkcionalnosti sledite navodilom spletnega brskalnika, ki ga uporabljate. V primeru, da boste v brskalniku, ki ga uporabljate, onemogočili piškotke, spletne strani Prevozi Kolić morda ne bodo delovale pravilno. Prejete piškotke lahko kadar koli izbrišete z orodji vašega brskalnika. Piškote uporabljamo izključno z namenom, da bi spletno mesto optimizirali in prilagodili vašim željam.

Piškotki, ki ji uporabljajo spletne strani Prevozi Kolić

V spodnji tabeli so navedeni piškotki, ki so najpogosteje uporabljeni na spletnih straneh Prevozi Kolić. Tabela vsebuje tudi podrobnosti o piškotkih tretjih, ki so nameščeni preko spletnih strani Prevozi Kolić. Tabela in podrobnosti uporabljenih piškotkov bodo ob spremembah dopolnjeni.

Ime piškotkaSkupinaLastni ali piškotki tretjihTrajni ali sejniNamen uporabe
5921ca88a9f69000e2d3feb10736aeb6piškotki za pravilen pretok zahtev in informacijlastnisejnipiškotek sistema spletne strani
ja_t3_blank_tplpiškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željamlastnitrajnipiškotek za prikaz prave grafične predloge
cookiesDisclosureCountpiškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željamlastnitrajnipiškotek obvestila o piškotkih
cookiesDirectivepiškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željamlastnitrajnipiškotek obvestila o piškotkih
__utmapiškotki za namen analiziranja prometatretjihtrajnianonimna statistika obiska strani
__utmbpiškotki za namen analiziranja prometatretjihtrajnianonimna statistika obiska strani
__utmcpiškotki za namen analiziranja prometatretjihsejnianonimna statistika obiska strani
__utmzpiškotki za namen analiziranja prometatretjihtrajnianonimna statistika obiska strani

Izključitev piškotkov v brskalniku

Spletni piškotki so datoteke, ki jih spletne strani na vašem računalniku hranijo zato, da je vaša uporabniška izkušnja boljša, prijaznejša in bolj enostavna. Če želite kljub temu piškotke izbrisati, upoštevajte naslednje usmeritve.

Začasen izklop spletnih piškotkov

Najhitrejši in najenostavnejši način za preprečitev shranjevanja spletnih piškotov pri vseh spletnih brskalnikih je uporaba tako imenovanega »zasebnega okna«. Zasebno brskanje namreč omogoča, da lahko splet obiskujemo, ne da bi spletni brskalnik pri tem shranjeval kakršne koli informacije o straneh, ki smo jih obiskali.

Internet Explorer

Internet Explorer zagotavlja brskanje na internetu brez puščanja sledi preko funkcionalnosti imenovane »InPrivate«. V brskalniku najprej pritisnite tipko »Alt«. Prikaže se menijska vrstica in v meniju »Orodja« kliknite na ukaz »Brskanje InPrivate« ali pritisnite na kombinacijo tipk »Ctrl + Shift + P«.

Google Chrome

Uporabite funkcionalnost »Novo okno brez beleženja zgodovine«. Novo okno lahko vključite tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + N«.

Mozilla Firefox

Uporabite funkcionalnost »Vključi zasebno brskanje«. Najprej pritisnite tipko »Alt«. S tem se prikaže menijska vrstica, nato pa v meniju »Orodja« kliknite na ukaz »Vključi zasebno brskanje« ali pritisnite na tipke »Ctrl + Shift + P«.

Apple Safari

Kliknite na »Nastavitve« in izberite »Private browsing«. S pritiskom na gumb »OK« se bo desno v naslovni vrstici prikazala oznaka »Private«.

Opera

Kliknite na logotip spletnega brskalnika v zgornjem levem kotu. Tam poiščite »Tab and Windows« in izberite »New private Window« ali pritisnite na tipke »Ctrl + Shift + N«.

Trajni izbris spletnih piškotkov

Spletni brskalniki omogočajo tudi trajni izklop spletnih piškotov. S tem izgubite vaše osebne nastavitve, status prijave, podatke o opravljenih spletnih nakupih … Strani bodo delovale nepopolno in nepravilno, spletna mesta pa se bodo nalagala počasneje.

Internet Explorer

Za izklop piškotov kliknite na gumb »Orodja« in izberite zavihek »Zasebnost«. Nato kliknite na gumb »Napredno« ter obkljukajte možnost za onemogočitev samodejnega upravljanja s piškoti ter obe vrednosti nastavite na »Blokiraj«. Izbiro potrdite s klikom na gumb »V redu«. Že shranjene piškote lahko zbrišete s klikom na »Orodja«, gumb »Brisanje« in »Izbriši«.

Google Chrome

Kliknite na ikono menija Chrome, izberite »Nastavitve«, kliknite na »Pokaži dodatne nastavitve« na dnu strani ter izberite »Nastavitve vsebine« v razdelku »Zasebnost«. Izberite še možnost »Blokiraj piškotke in podatke drugih spletnih mest« ter kliknite na gumb »Končano«. Že shranjene piškote izbrišete s klikom na ikono menija Chrome, potem izberite »Nastavitve«, kliknite na »Pokaži dodatne nastavitve« in v razdelku »Zasebnost izberite »Izbriši zgodovino brskanja«.

Mozilla Firefox

Kliknite na napis »Firefox« (desno zgoraj), izberite »Možnosti« in kliknite na zavihek »Zasebnost«. Nato v delu »Zgodovina« v oknu »Firefox naj« izberite možnost »Uporablja posebne nastavitve za zgodovino« ter odkljukajte možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«. Po potrebi lahko vključite še možnost »Vedno uporabljaj zasebno brskanje«. Že shranjene piškote izbrišete s klikom na napis »Firefox« (desno zgoraj), izberite »Možnosti« in kliknite na zavihek »Zasebnost«. Nato v delu »Zgodovina« v oknu »Firefox naj:« izberite možnost »Uporablja posebne nastavitve za zgodovino«, »Prikaži piškote« in »Odstrani vse piškote«.

Apple Safari

Kliknite na napis »Safari«, izberite »Preferences« in poiščite »Privacy«. V delu »Block cookies« vključite možnost in potrdite s klikom na gumb »OK«. Shranjene piškote izbrišete s klikom na napis »Safari«, izberite »Preferences« in poiščite »Privacy«. Nato izberete vse spletne strani in kliknite na gumb »Remove All«.

Opera

Kliknite na logotip spletnega brskalnika (zgornji levi kot, poiščite »Settings« in izberite »Preferences«). Nato v zavihku »Advanced« poiščite »Cookies« in označite možnost »Never accept cookies«. Potrdite s klikom na gumb »OK«. Shranjene piškote lahko izbrišete s klikom na logotip spletnega brskalnika v zgornjem levem kotu, poiščete »Settings« in izberete »Preferences«. Nato v zavihku »Advanced« poiščete zavihek »Cookies« in »Delete all cookies.

Ne pozabite, da so spletni piškotki datoteke, ki jih na vašem računalniku spletne strani hranijo zato, da je vaša uporabniška izkušnja boljša, prijaznejša, hitrejša in bolj enostavna.

Končne določbe

Za morebitne spore iz naslova uporabe spletišča se uporabi slovenska zakonodaja. Za reševanje morebitnih sporov je pristojno sodišče v Krškem. Za vsa vprašanja v zvezi s tem pravnim obvestilom se obrnite na prevozi@kolic.si.

Brežice, oktober 2020